Uvod u povećanje grudi

Veličina i oblik prsiju su dio fizičkog, spolnog i psihičkog identiteta žene. Male i nerazvijene grudi kao i nejednake grudi kao posljedica naslijedne malformacije, danas se uspješno i estetski apsolutno zadovoljavajuće korigiraju povećanjem ( augmentacijom) silikonskim, ili neikim drugim inplantatima. Tako se  kao  rezultat ovog zahvata postižu ženstvenije i po oblinama ( konturi ) skladnije grudi, odnosno cijela ženska figura. Zahvat je široko prihvaćen i posljednja se četiri desetljeća obično izvodi silikonskim inplantatima u večini slučajeva, a manje sa inplantatima koji su punjeni fiziološkom otopinom.
Nekada se u povijesti ove operacije umetalo masno tkivo ( Czerny 1895g.), zatim masno tkivo sa deepiteliziranom kožom u obliku stožca sa donjeg dijela stražnjice ( Berson 1945g.), te  lokalnim režnjevima ( Longarce 1953g.). Velike nekrotične mase  u prvom pokušaju, koje kalcificiraju i otežavaju  kasniju rentgenološku i ultrazvučnu dijagnostiku i preglede, kao i veliki zahvat sa dosta mogućih komplikacija kod operacije lokalnog režnja uz slabiji estetski rezultat, učinili su da se ove operacije gotovo ne rade, osim kod rekonstrukcije dojke nakon radikalne operacije.
Injkecijsko punjenje dojki bilo parafinom ili silikonom nije dobro i ne preporuća se.
Danas se ponajviše upotrebljava kohezivni silikonski gel koji je izuzetno otporan na traumu pa i oštrim predmetom, a plapatrono je najsličniji  žljezdanom tkivu dojke. Ovojnica u kojoj je smješten silikon je nekada bila glatka, ali danas se sve više upotrebljava testurirana ( hrapava ) površina ovojnice. Pokazalo se da je  posljedično stvaranje kapsule oko inplantata daleko češće kod glatkih ovojnica, te se glatki inplantati iskjlučivo postavljaju ispod mišića, dok se hrapavi postavljaju ispod žlijezde.
Oblik inplantata  kod gotovo svih proizvođaća je okrugli i u obliku kapi – anatomski. Visina punjenja inplantata je obično niskog profila ili visokog, a danas dosta proizvođaća ima i srednju verziju između visokog i niskog profila. Ponajbolje je uz željenu veličinu pravi oblik inplantata dogovoriti u konzultaciji sa operaterom. U našem podneblju i ovom dijelu Europe ponajviše se ugrađuju inplantati veličine 200 – 400 ml, što u srazu sa tkivom postojeće dojke  daje zadovoljavajuću i večini estetski prihvatljivu konačnu veličinu grudi.
S obzirom na visoku kvalitetu kohezivnog gela i ovojnice, već unazad nekoliko godina američke tvrtke daju za svoje proizvode doživotnu garanciju ( Mentor, McGhan – INAMED).
Do danas nije utvrđena nikakova veza između slikonskih inplantata i pojava tumora dojke, kao niti drugih oboljenja.